Puseul de creştere

Autor: Roxana Duduş

În primul an de viaţă bebeluşii vor creşte cu o rată uimitoare. Din momentul în care vin pe lume şi sunt hrăniţi ei cresc. Vor fi perioade când bebeluşul va creşte cu o rată mult mai mare faţă de normal. Aceste perioade sunt cunoscute sub numele de pusee de creştere perfect normale pentru bebeluşii sănătoşi.

În timpul unui puseu de creştere bebeluşul alăptat pare să fie extrem de înfometat şi nesatisfăcut, îi creşte apetitul sau doarme des şi puţin. Dorinţa lui este de a suge mai des, chiar şi după 10 minute de la ultimul supt. Pe perioada puseului de creştere un bebeluş care nu se mai trezea noaptea poate reveni la treziri pentru a se hrăni.

Puseele de creştere intervin în perioade diferite, în funcţie de copil. Primul puseu este posibil să se înregistreze după 7-10 zile de la naştere, următorul la 2-3 săptămâni, 4-6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni. După primul an de viaţă, ritmul miraculos de creştere va deveni mult mai lent. Durata unui puseu poate fi de la 2 zile până la 7 zile.

Din păcate, poate fi extrem de obositor pentru mamă, mai ales dacă există şi alţi copii în familie. Dar lucrurile se vor aşeza de la sine, mama trebuie să realizeze că astfel producţia de lapte va creşte, deci oferta va fi în funcţie de cerere. Este un semn că bebeluşul vrea mai mult lapte.

Din păcate, cunosc foarte multe mame care din lipsa informaţiei, din cauza medicilor pediatrii, din cauza presiunii celor apropiaţi şamd au suplimentat cu lapte praf sau au încep diversificarea (prea timpuriu) pe motiv că laptele nu este suficient, bebeluşul e agitat, "moare" de foame, stă numai la sân, laptele nu mai e consistent. Unii specialişti consideră că puseul de creştere are două scopuri: suplimentarea caloriilor necesare pentru dezvoltare şi reglarea producţiei de lapte pentru satisfacerea necesităţii creşterii bebeluşului. Unii bebeluşi pot, pur şi simplu, să simtă o nevoie mai mare de a mânca în unele zile, aşa cum şi noi, adulţii, simţim uneori.

Cu fiecare hrănire la sân prolactina se produce, iar corpul va ştii să producă mai mult lapte. Prolactina are un nivel maxim în primele ore ale dimineţii şi se recomandă alăptarea bebeluşului la cerere, în special pe timpul nopţii pentru a se ajunge la un nivel ridicat al producţiei de lapte. O regulă pentru a ajuta mama ar fi să nu se mai uite la ceas pentru a nu mai ştii cât a trecut de la ultima alăptare sau cât durează un supt sau de câte ori s-a trezit pe noapte.

Ascultaţi-vă copilul, puneţi-l la sân ori de câte ori cere, satisfaceţi-i nevoia de creştere! Nu permiteţi ca un puseu de creştere să vă scadă încrederea în dvs. în ceea ce priveşte alăptarea. Permiteţi să vă crească încrederea în capacitatea de a citi nevoile copilului. Încrederea vă va fi recompensată cu o producţie lactată crescută, cu un copil fericit cu nevoi satisfăcute şi cu faptul că mama a fost isteaţă pentru că şi-a ascultat pruncul, el ştiind întotdeauna ce este bun: laptele matern!


© laptematern.ro