Revenirea menstruaţiei nu e motiv de întrerupere a alăptării

După naştere, în perioada post partum pot apărea mici sângerări care nu sunt datorate reapariţiei menstruaţiei. În timpul alăptării menstruaţia este suprimată pentru o perioadă de câteva luni, ani sau chiar după înţărcare. Dacă revine în timpul alăptării atunci poate fi neregulată. Sau poate surprinde prin revenire şi apoi prin suprimare. Revenirea menstruaţiei are la bază mai mulţi factori:

 -frecvenţa alăptării;

-introducerea de înlocuitoare ale sânului (suplimentul de lapte praf, suzeta);

-somnul copilului pe timpul nopţii; -diversificarea alimentaţiei bebeluşului;

-influenţele hormonale din organismul mamei;

 -siropelele, ceiuţul etc pentru potolirea aşa ziselor colici;

Unele mame asociază revenirea menstruaţiei cu încheierea alăptării presupunând că anumite toxine ajung în laptele matern acesta devenind toxic pentru bebeluş sau gustul laptelui matern se schimbă considerabil şi bebeluşul va refuza sânul. Ceea ce nu este real! Datorită fluctuaţiilor hormonale cantitatea de lapte poate scădea pe perioada menstruaţiei, bebeluşul cerând sân mai des (starea bebeluşului poate fi comparabilă cu cea din timpul unui puseu de creştere), dar valoarea nutriţională a laptelui matern este aceeaşi. Majoritatea mamelor asociază alăptarea cu scăderea fertilităţii.

Metoda amenoreei de lactaţie (dispariţia menstrei în timpul alăptării) depinde de modelul alăptării. În primele 6 luni de la naştere această metodă este eficientă doar dacă:

- menstruaţia nu a revenit (nu s-au înregistrat sângerări în primele 56 de zile de la naştere);

- nu s-au introdus suplimentări ale laptelui matern (nu mai mult de 5-15% din nutriţia copilului);

- distanţa dintre alăptări să nu depăşească 4 ore, ziua, şi 6 ore, noaptea;

- bebeluşul este mai mic de 6 luni.

Cheia acestei metode contraceptive este alăptarea frecventă, timpul petrecut la sân în 24 de ore. Atunci când bebeluşul începe să îşi rărească cererea, mai ales în timpul nopţii, lipsa stimulării poate provoca reapariţia fertilităţii.

Katherine A. Dettwyler (mamă şi antropolog la Universitatea A&M din Texas, SUA, autoare a numeroase articole pe care eu le-am citit cu interes şi care m-au îndreptat către o alăptare mult mai liniştită) într-un scurt rezumat al capitolului: "Breastfeeding: Biocultural Perspectives on "Breastfeeding, Fertility and Maternal Conditon" din cartea "Reproductive Ecology and Human Evolution (Evolutionary Foundations of Human Behavior)", de Peter Ellison spunea că:" atunci când copilul suge, glanda pituitară ("glanda endocrină conducătoare") a mamei eliberează prolactica, hormonul care influenţează direct ovulaţia/fertilitatea.[...]

În perioada post-partum, mamele nu ovuleaza o perioadă de timp, chiar şi în cazul în care nu alăptează. Dacă o mamă alăptează atât de frecvent încât să ţină nivelul prolactinei mai sus de pragul critic individual al fertilităţii, atunci fertilitatea este suprimata.[...]

Se poate ca prima dată, mama să aibă ovulaţie, dar nivelul hormonilor de fertilizare să nu fie destul de bun; apoi, dacă va avea ovulaţie, fertilizarea poate să apară, dar nivelul hormonilor pentru implantare tot nu este îndeajuns de bun; în cele din urmă, poate ovula, fertiliza şi implanta, dar nivelul hormonilor nu este bun pentru continuarea unei sarcini, astfel încât se poate produce un avort, probabil la câteva minute sau ore după implantare, iar mama să nu fi ştiut că ar fi fost însărcinată. De asemenea, este posibil să aibă ovulaţie fără a avea nivelele hormonale necesare, în combinaţii bune, pentru ca uterul să fie pregătit de implantare, aşa că, da, este posibil să ovuleze fără a avea menstruaţie. Pentru toate aceste etape există variaţii individuale de la femeie la femeie. Unele femei pot rămâne însărcinate la prima ovulaţie, după sarcină şi naştere, fără perioadă de menstruaţie.

 O femeie din Indiana a avut 3 copii în decurs de 6 ani fără a avea menstruaţie!!Medicul care îi urmărea sarcinile nu a putut să spună data posibilă a naşterii.


© laptematern.ro