Promovarea alăptării

Autor: Roxana Duduş

Se vorbeşte despre campanii pro alăptare agresive, lansate mai ales de către unele mame de pe forumurile cu specific. Dar dacă mă uit în jurul meu campaniile pro alăptare practic nu există, important e la ce le raportezi, cele de pe forumuri constituie o mică parte.

În week-end am ajuns în parcul (fost) Moghioroş, pentru că Darie adoră să se învârtă în tiribombe (a se citi maşini care se învârt, buburuze în viteză, tren care se învârte în cerc). Iar eu, ca o mamă care pretinde că promovează alăptarea, am tras o privire către majoritatea bebeluşilor din parc. Toţi aveau la gât suzetă de liniştire, unora li se oferea chiar dacă dădeau din cap, semn că nu o doresc, dar să fie acolo.

Mulţi bebeluşi erau hrăniţi cu biberonul, după aspect conţinutul mi se părea a fi format din lapte praf. O mamă îşi ţinea bebeluşul în braţe, bunica îi susţinea biberonul în guriţă, iar bunicul era agăţat de o pătură chinuindu-se să le ferească de văzul lumii. Studiul meu nu e relevant, conştientizez, dar nu am văzut nici o mamă alăptând.

De curând, un post tv cu premii adunate, a aruncat la oră matinală (adică chiar atunci când mamele cu bebeluşi au tv-ul deschis) o ştire în care se prezenta rezultatul unui studiu danez (şi acum îl caut pe internet şi nu dau de el sau poate încă nu e disponibil!): laptele matern este toxic din cauza pesticidelor, metalelor grele, erbicidelor şamd care se dizolvă în grăsimi şi ajung în laptele matern! Mitul că laptele matern după 6 luni nu mai e bun, se înlocuieşte cu laptele matern nu mai prezintă beneficii după 4 luni, chiar dăunează, e toxic!

Să înţeleg că până la 4 luni nu e toxic, iar după 4 luni devine brusc toxic. Oare vaca care dă lapte din care se face laptele praf pentru copii nu respiră aer, nu mănâncă iarbă contaminată cu pesticide, nitraţi, metale grele şamd? Înseamnă că şi laptele praf e toxic, dar mai grav, de la început! Sau o fi bine prelucrat şi se pierd şi toxinele din el? Oricum ştirea mi s-a părut scoasă din context, dar bună pentru soacrele care încă nu şi-au convins norele să renunţe la alăptare!

Dar a ieşit şi ceva bun din minunata ştire: multe mame posesoare de bloguri au început să-şi scrie experienţa în ceea ce priveşte alăptareal!Şi ies la iveală poveşti faine, lecţii de viaţă, de iubire, de dăruire!

Medicul pediatru poate influenţa în mod semnificativ dorinţa mamei de a alăpta, în cazul în care are cunoştinţe suficiente despre avantajele alăptării şi să nu tindă să le transforme în dezavantaje.

Spitalele ar trebui să se concentreze pe ideea de rooming-in (copilul să stea cu mama imediat după naştere şi să fie alăptat la cerere), această noţiune ar trebui, în schimb, bine înţeleasă. Dar cum sistemul românesc de sănătate e un sistem bolnav, asta ar fi considerată una din cele mai neînsemnate priorităţi.

O mamă vorbea despre rooming-in în unul din spitalele româneşti: azi s-a născut bebe, mâine mama era tot în pat ca să-şi revină, poimâine dimineaţă bebeluşul a fost adus la sân. Ha!

În maternitate nu am văzut nici un afiş care să promoveze alăptarea, în cabinetul medicului de familie la fel. La naştere am primit sacosa cadou cu: pliante în care laptele praf era aşezat la loc de cinste cu specificaţia că laptele matern este cel mai bun, dar scrisă cu litere mici undeva în josul paginii, o suzetă super colorată şi din cel mai bun cauciuc, pliante cu promovarea biberoanelor cu fel de fel de tetine.

Consilierii în alăptare sunt extrem de puţini în România, deocamdată! Ştiu că se fac mari eforturi pentru a se implementa acest concept şi în ţara noastră.

Grupurile de sprijin pentru alăptare sunt foarte rare, dar sunt extrem de necesare.

În librăriile bucureştene dacă intri şi vrei să găseşti o carte numai despre alăptare nu vei găsi.

Doamna Ana Culcer, medic pediatru, a lansat în luna octombrie 2008 un cd pentru educarea mamelor, şi a părinţilor, în privinţa creşterii copilului, cu un mare accent pe alăptarea naturală. Fiul ei (alăptat timp de 7 luni, în condiţiile în care doamna Culcer s-a întors la serviciu de la 2 luni) a venit cu ideea de a crea un cd cu sfaturi atunci când doamna doctor a fost diagnosticată cu cancer, pentru a-i distrage atenţia de la boală.

Roxana Iliescu (realizatoarea unei emisiuni difuzată pe canalul tv B1) şi-a alăptat fetiţa, Ana Vanesa, în direct la tv, promovând alăptarea în public considerată o ruşine de marea majoritate a românilor. D-na dr. Culcer a fost invitată în emisiunea Roxanei Iliescu pentru a discuta despre alaptare, pentru a o încuraja şi promova, alături de Irina Deleanu, fostă campioană la gimnastică ritmică.

Asociaţia " Totul pentru tine şi copilul tău" are în derulare Campania pro alăptare "Skin on skin, heart to heart".

Pentru a nu le mai face pe femei să se simtă vinovate că nu alăptează, soluţia nu este să încetăm să mai promovăm alăptarea, ci să oferim ajutor practic, serios şi informat mamei care vrea să alăpteze. Dacă cunoaşteţi consilieri în alăptare, grupuri de sprijin pentru alăptare, medici pediatri care susţin alăptarea, dacă aveţi idei de promovare a alăptării şamd vă rog să scrieţi la adresa de e-mail rox@laptematern.ro. Multe mame îşi doresc o încurajare, o vorba bună, un ajutor benefic în ceea ce priveşte alăptarea şi nu întotdeauna găsesc.

 

 


© laptematern.ro